Het volgende bevat spoilers voor Andor Seizoen 1, Aflevering 4, ”Aldhani”, nu gestreamd op Disney+.

Elke Star Wars fan die heeft geluisterd naar George Lucas of Dave Filoni die erover praten George Lucas weet dat het doel van de franchise is om hoopvolle verhalen voor kinderen te vertellen. Echter, de Disney+ serie Andor is heel duidelijk Star Wars voor volwassenen. Het komt op het perfecte moment, want ook volwassenen hebben deze verhalen nodig.

In Disney Gallery: The MandalorianDave Filoni legde uit wat Star Wars voor hem betekende en wat Lucas hem opdroeg te doen bij het vertellen van toekomstige verhalen. ”Star Wars” is een avontuur dat je een goed gevoel geeft,” zei hij, later toevoegend: ”Er is veel hoop daarbuiten. We willen fundamenteel goede mensen zijn. We kunnen allemaal worden gedreven om vreselijke dingen te doen, maar we kunnen bewaren voor onbaatzuchtige actie.” Filoni zei verder dat Lucas hem er consequent aan herinnerde dat ”kinderen” hoopvolle verhalen nodig hebben. Hoewel dit waar is, kunnen volwassenen ook enkele hoopvolle verhalen gebruiken Maar de volwassenen die deze verhalen nodig hebben, doen ze vaak af als ’kinderdingen’ show voor volwassenen, Andor is perfect omdat het die hoopvolle boodschap kan binnensluipen via een Star Wars verhalende volwassenen staan ​​open voor.

Star Wars is voor kinderen, maar niet alleen voor hen

Kleya houdt een staf vast in het bos in Andor.

Filmfans weten dat Lucas Star Wars heeft gemaakt zowel als eerbetoon aan de zaterdagse filmseries waar hij liefdevol opgroeide als als reactie op de grimmige, anti-heldenfilm van de late jaren zeventig. De baanbrekende Industrial Light & Magic-effecten speelden een rol in de reactie van de fans, maar het was de eenvoudige moraliteit van het verhaal die de originele trilogie ook gedenkwaardig maakte. De politiek van vandaag vertoont echter griezelige parallellen met de melkweg ver, ver weg, zowel in de prequels als in Andor. Als volwassen fans minder aandacht hadden besteed aan Jar Jar Binks en meer aandacht aan het verhaal over hoe angst fatsoenlijke mensen in fascisten kan veranderen, zou het afgelopen decennium er misschien anders uitgezien hebben in de melkweg, hier.

Een deel van waarom Star Wars voor kinderen werkt, is dat ze niet de levenservaring hebben om sceptisch naar personages als prinses Leia of zelfs Darth Vader te kijken. Volwassenen weten dat niemand ooit helemaal goed of slecht is, daarom spreekt een personage als Cassian Andor of de vreemde rebellenorganisator Luthen Rael hen aan. Ze zijn ”goed” in termen van Rebellion versus Empire, maar Cassian is het personage van Star Wars volwassen fans gezocht sinds Han Solo Greedo ongeprovoceerd neerschoot. Andor zal volwassen Star Wars overtuigen fans houden van een ruig, gewelddadig verhaal over onbaatzuchtigheid en alles opgeven voor hoop.

Star Wars voor volwassenen hoeft niet expliciet te zijn

Andor Supervisor Dedra Meero

Vergeleken met hoe kindgericht de rest van de franchise is, is Andor heeft het geluk dat het de ”volwassen Star Wars” kan zijn” Simpelweg omdat twee personages seks hadden. Maar het zal niet de huid of het bloed zijn dat deze serie volwassen maakt; het zijn het verhaal en de thema’s. Als fans hypergeweld willen, alle antihelden en mogelijk naaktheid in de ruimte, Andor is niet de plaats om het te vinden. Zack Snyder’s Rebel Moon is veelbelovend voor dat alles. En het verhaal is nog steeds Star Wars, ook al was het rijk de eerste paar afleveringen nergens te bekennen. De afleveringen zijn misschien donker en gewelddadig, maar wat ervoor zorgt dat ze resoneren met volwassenen, is dat ze zich beter kunnen verhouden tot de moreel dubieuze personages dan het bijna pure goed van Luke of Rey Skywalker.

Wat maakt Andor eindelijk Star Wars voor volwassenen is het vertrouwen dat de vertellers in het publiek hebben door deze meer volwassen ideeën en scènes op te nemen. De beste manier voor kijkers om een ​​boodschap in een show te krijgen, is door ze zelf de betekenis ervan te laten ontdekken. Andor is heel erg een Star Wars serie, maar het is een serie die zowel kinderen als de kinderen aanspreekt die zijn opgegroeid met de visie van Lucas.

Andor streamt woensdagen op Disney+.